I ungdomsfotballen forsøker vi å beholde prinsippene fra pluss/basis modellen som i første rekke handler om hvor mye tid ungdommen selv ønsker å bruke på fotball.
Hvor mye vil du trene? 2 eller 4 ganger i uka?
Vi vil tilby jentene to tilbud. Tilbudene er forskjellige, men inneholder ikke noen gradering av omsorg eller viktighet. Snarere er de to tilbudene en erkjennelse av forskjellige behov og motiver.
Forpliktende. For lagets skyld.
Når du velger å trene 2 eller 4 ganger i uka så forplikter det. Hvis alle kan komme og gå akkurat når det passer seg, så gir det dårlige betingelser for læring/utvikling. Samtidig låser det av verdifull treningstid og gjør det vanskeligere for trenerne våre å planlegge. En viktig del av læringen fra det å være med i et lag er de felles forpliktelsene.
Egen årgang og på tvers av årganger
Vi vil beholde det sosiale aspektet, så to treninger vil være sammen med egen årgang. Både for de som velger 2 og for de som velger 4. For de som velger å trene 4 ganger i uka kan de to andre treningene være sammen med andre årganger. En av disse vil være i helgene.
Prinsippskisse og eksempel på en treningsuke
Hvor mye vil du trene? | Mandag
Hele årgangen |
Onsdag
Hele årgangen |
Torsdag
Årganger på tvers |
Søndag
Årganger på tvers |
2 treninger | x | x | ||
4 treninger | x | x | x | x |
Av hensyn til gruppestørrelser, treningstid, økonomi, plass og forutsigbarhet så kan man ikke «shoppe» treninger. Melder du deg på to treninger så må du komme på de to fastsatte dagene som er tilrettelagt for hele årgangen.
Melder du deg på 4 må du forsøke å få til det med rundt 80% oppmøte. Det er ikke noe absolutt, men en pekepinn. For at en treningsgruppe og et lag skal ha felles utvikling må så mange som mulig være til stede på aktivitetene. Med 80% vil hele gruppa oppnå nok felles økter sammen. 80% er ment over en hel sesong (høst-høst), så spillere som bedriver annen idrett gjennom vinteren kan fint klare å få dette til selv om noen fotballøkter prioriteres bort gjennom vinteren.
Laginndeling
Lagene deles inn uavhengig av hvor mange økter man velger. Lag i ungdomsfotballen er differensierte ut fra ferdigheter, innsats på trening og holdninger.
Fleksibilitet
Siden treningstilbudet ikke setter premisser for laginndeling samt at vi over tid ønsker at flere jenter vil trene mer så er det mer åpent for at man også kan velge å trene mer underveis i sesongen. Altså at man underveis kan prøve å trene 4 ganger i uka fremfor 2.
Dette forutsetter dog videre jevnlig oppmøte. Vi ønsker ikke for mye ”drop in” aktivitet da dette stjeler ressurser og forrykker logistikken rundt gruppestørrelser, treningstid og økonomi. I Skeid ser vi på fotball som en helårsidrett. Tilbudene er derfor fra november til november.
Lag og nivåer
Antall lag på hver årgang avhenger av antall spillere på årgangen. Vi samarbeider på tvers av årganger med lag i seriespill for å gi et riktig og godt tilbud til spillere.
J13 – 9er fotball
Mål om ett lag i 1.div samt minst ett lag i 2.div.
J14 – 11er fotball
Mål om ett lag i 1.div, samt ett lag i 2.div
J15 – 11er fotball
Mål om ett lag i Regional J15 serie. Også mål om ett lag i 2.div
J17 – 11er fotball
Mål om ett lag i Regional J17 serie. Også mål om ett lag i J16/17 2.div.
Spørsmål & svar
Hvorfor må man velge mellom 2 og 4 ganger?
Man velger ikke noe annet enn hvor mange ganger man vil trene og hvor mye fotball aktivitet man vil være med på. Dette måtte man gjort uansett, men i stedet for et ”a´ la carte” tilbud der man kan komme og gå som man vil uke etter uke så må man nå melde seg på et tilbud for hver sesong. Ikke ulikt de fleste andre aktiviteter eller kurs.
At man vet hvem som kommer når sørger for fasthet i grupperinger og mulighet for kontinuitet i treningsarbeidet. Det gir best læring for alle og det er mer motiverende for både trenere og spillere. Tilbudene, altså 2 eller 4 aktiviteter er basert på erfaring over den faktiske aktiviteten til aldersgruppen 13-19 så treningshverdagen blir nok ganske lik for de fleste. 2 og 4 er knyttet til trening. I tillegg vil det komme kamper så man vil i perioder kunne være oppe i henholdsvis 2-3 og 4-5 aktiviteter innenfor tilbudet. Eller 1-2 og 3-4 avhengig av skader, forfall, perioder etc. Eksakt antall økter periodiseres og styres av trenerne på alderstrinnet.
Kan man delta på trening nr 3 om man har valgt 2?
Ja, man kan henge seg med på en trening her og der hvis man har lyst til det og er usikker på hva som passer deg best over tid. Rammene er kun et utgangspunkt for å få hele kabalen med alle variablene til å gå opp. Over tid og for en hel klubb. Finner du ut underveis at du vil trene mer eller mindre er det fint om du sier i fra så du får meldt deg på det riktige tilbudet også mht. til betaling.
De fleste vet godt hva de vil så de ulike problemstillingene rundt 2 eller 4 treninger, 80%, forpliktelser m.m. vil uansett gjelde noen få unntak. De har vi rom til. De som kanskje har to bosteder, de som driver med annen idrett, de som av ulike grunner (det skjer jo mye i ungdomstiden) ikke klarer helt å bestemme seg. Vi vet også at mange jenter i denne alderen ikke bare er kollektivt orienterte, men også ofte er «flinke og flittige» og gjerne skal få til alt, enten det gjelder skole, venner og trening. Derfor må modellen og rammene forstås som et utgangspunkt. Et utgangspunkt for å lage bedre tilbud for alle jentene, uavhengig av deres motiver, lyst og iver. Men denne fleksibiliteten er basert på tillitt. Hvis alle skal lage sine egne opplegg så klarer vi ikke å lage gode tilbud til noen.
Hvor strenge er man med 80%?
Kravet er en pekepinn og ikke et absolutt. Men, dersom du ligger nærmere 50% så er det kanskje bedre at du melder deg på 2. Men det er vanskelig å lage et «tren 4 ganger i uka» tilbud hvis for mange ikke møter opp ofte nok. De som velger 2 er like forpliktet til å møte opp der og melde forfall tidlig på Spond om man ikke kan komme. Av respekt for treneren og de andre spillerne.
Hva hvis veldig få jenter velger 4?
Dersom det blir for få jenter som ønsker å trene mer, selv på tvers av årganger så er det viktig at de få som gjør det faktisk får muligheten. Dette kan løses ved at man trener med guttene og deres tilbud. Det er viktig at det er klubben som setter retningslinjene og at tilbudet gis på hvert trinn. Slik sikrer vi at alle får det samme tilbudet, generasjon etter generasjon, litt mer uavhengig av ressurspersoner og tilfeldigheter enn det har vært tidligere.
Kan jeg trene 2 eller 4 uavhengig av hvor god jeg er?
Tilbudet er for alle som vil spille mye fotball. Uavhengig av ferdighet og nivå. Så kan tilbudet begrenses litt da man bør være mange nok jevnbyrdige spillere for å danne gode treningsgrupper. I slike tilfeller, der man ikke er god nok for å være med i ønsket gruppe, forsøker vi å løse den enkeltes behov på tvers av årganger eller kjønn.
Gjelder denne modellen alle årganger i klubben?
Ja, både i barne og ungdomsfotballen, for både gutter og jenter prøver vi å tilrettelegge for at man skal kunne velge selv hvor mye man vil trene. Oversikten over hvor mye aktivitet våre 600 ungdommer ønsker er en viktig variabel for å kunne fordele treningstider, sette et rettferdig prisnivå og for å kunne ansette trenere på de riktige betingelsene.
Fungerer det?
Våre årlige trivselsundersøkelser tyder på at både barn, ungdom og foreldre finner modellen
fornuftig og rettferdig. De aller fleste trives godt, får nok aktivitet og føler at de får riktig miks av mestring utfordringer. Vi har svært lite frafall og flere og flere spiller lenger. På guttesiden har vi nå hele fem juniorlag. At det er klubben som setter rammene sørger også for at hver generasjon kan få et tilnærmet likt tilbud uavhengig av ressurser i foreldregruppa. Tidligere har det vært store sprik mellom årgangene. Vi ønsker å løfte helheten.
Hva med allsidighet?
Vi synes det er flott at mange velger å gjøre andre ting. Men vi synes også vi skal ha et tilbud for de som prioriterer fotball. Alternativet deres er ikke langrenn, men private fotballakademier. Vi ønsker å gi de et tilbud i Skeid. Dette har heller ingenting med hvem som blir best til slutt. Det vet ingen Det kan godt være hun som tilegner seg andre ferdigheter gjennom annen idrett som den som spiller fotball døgnet rundt.
Hvorfor samarbeider man med andre årganger?
Det er ofte for få jenter i en årgang til å skape tilbud som er tilpasset alles behov. Derfor ønsker vi aktivitet på tvers av alderstrinn så mange kan ha et tilbud i klubben langt inn i ungdomsfotballen.
Hvorfor har prisen økt?
Prisøkningen skyldes i hovedsak økt satsing på trenerkrefter og mer aktivitet.
Treningsavgift går til trenere, vinterbaner, utstyr, lagpåmeldinger, dommere, administrasjon m.m. I tillegg går 500 kroner rett tilbake til lagkassen så hvert lag har en lagkasse til å dekke løpende utgifter, pizzakvelder eller sparing til turer. Dette sørger for at lagledere slipper å gjøre denne jobben også sikrer det at de med svakere økonomi også får delta på alt. Vi har gode og diskrete ordninger for de som trenger hjelp med treningsavgiften.
Sett deg inn i vilkårene for medlemskap og merk deg at vi har fast årspris i Skeid med
oppdeling i rater via Superinvite hvis man ikke ønsker å betale alt på en gang.
Er det forskjell på jenter og gutter?
Det har vært det. Guttene har i mange år betalt mer enn jentene, men har også fått bedre trenere og bedre treningsforhold. Vi ønsker et mest mulig likt tilbud til gutter og jenter.
Skal vi bli attraktive for trenere også på jentesiden trenger vi flere jenter som holder på lenger, og flere gode årganger på rad som vil trene mye og bra.
Hvorfor så streng frist for påmelding av ny sesong?
Den strenge fristen for påmelding er for at vi så tidlig som mulig skal få oversikt over
hva våre 1400 barn og unge vil. Antallet og valgene setter premisser for økonomi, treningsgrupper, treningstider, treneransettelser, utstyr m.m.