Skeid ungdom 13 – 19 år
I tillegg til å tilby alle et fotballtilbud har Skeid som målsetning om å utvikle egne spillere til sine A-lag. Historisk sett har vi vært blant landets fremste på talentutvikling, derav navnet “Talentfabrikken”. Ungdomsfotballen bygger videre på prinsippene fra barnefotballen med Basis og Pluss. Vi ønsker altså å legge til rette både for de som vil satse på fotball og for de som også prioriterer andre ting, men fortsatt ønsker å ha et fotballtilbud.
Ungdom “4 økter”
Innenfor de som velger 4 økter dannes det lag ut fra hvor mange som velger tilbudet. Her skiller vi enda tydeligere på fotballferdighet enn i barnefotballen og konkurransen blir hardere. Kriterier vil være fotballferdighet og holdninger. I tillegg vil man måtte ta hensyn til balansen i troppene mht. type spillere/posisjoner.
Lagene kan delta på noe annen aktivitet enn de andre lagene. Slik som for eksempel Eliteturneringer der man blir invitert til å stille med sine beste. Her vil det også bli invitert med hospitanter fra andre klubber. For disse lagene er det aktivitet mellom 3 – 5 ganger i uka og mange helger må påregnes til aktivitet. Det vil imidlertid bestrebes at dette er forutsigbart.
Vi tar forbehold om at antall spillere må gå opp for å kunne gi ønsket tilbud. For guttelagene vil trenerne i november/desember ta ut sine første tropper tilknyttet lag, og disse vil følge sportslige kriterier. Man kan få tilbud om å trene to ganger i uka med de som trener 4 og 2 ganger med de som trener 2. I noen tilfeller kan det hende vi ikke greier å gi ønsket tilbud. Klarer vi ikke å gi 4 økter innad årgangen ser vi om det er mulig å delta på tvers av årganger. Om det er for få som ønsker 2 økter ser vi om det er plass i en annen årgang.
For de som velger “2 økter” er det aktivitet 1 – 3 ganger per uke, avhengig av gruppas interesse og motiv.
Annen idrett
Du må gjerne bedrive annen idrett dersom du har tid til det. Men innenfor “4 økter” forventer vi minimum 80 % oppmøte (over en sesong). Det betyr at du fint kan bedrive annen vinteraktivitet, men noe fotball må du være med på i løpet av vinteren. Mange av våre tidligere ungdomsspillere har klart dette. Dersom du ikke ønsker noe fotballaktivitet i løpet av vinteren passer trolig alternativet med 2 økter bedre.
Krav til prioritering
Spesielt for førstelagene i hver årgang ønsker vi primært spillere som er med alle dager hele året. Står det mellom to jevnbyrdige spillere kan altså den som satser på fotball fullt og helt bli valgt foran en presumtivt bedre spiller. Dette er derimot ingen regel. Vi ønsker de beste spillerne på førstelagene. Derfor kan det også være plass til typiske idretts-talenter som for eksempel også satser på håndball og dermed ikke kan være med fullt og helt vintertid. Men det vil aldri være plass til mange. Vi kan ikke ha en treningsgruppe på et førstelag bestående av 10 håndballspillere som aldri er der.
Det er Sportsjef i samarbeid med trenere som setter troppene for hvert år. Troppene settes i januar/februar.
Faste grupper med noe dynamikk
I utgangspunktet dannes mer eller mindre faste grupperinger/lag. Det kan dog være dynamikk mellom disse nivåene avhengig av enkeltspillerens utvikling. For å unngå unødig stress og fokus på hvilket lag du er på, snarere enn å prestere der du er forsøker vi imidlertid å ikke ha for mange utskiftninger i løpet av sesongen. Før hver sesong tas det ut nye tropper. Spillere som ikke får rimelig med spilletid på førstelaget vil brukes på andrelaget.
Skeid kan også bli invitert på Elitetiltak i regi av Norsk Toppfotball. Her blir vi som oftest kun invitert til å stille ett lag per årgang. Sportsjef med Akademiets trenere vil ta ut et antall spillere. Her vil det også gis plass til hospitanter fra andre klubber.
2 økter – på ungdommens premisser
Innenfor de som velger 2 økter dannes det lag basert på grad av interesse og kameratskap. Det vil imidlertid være mulig å tilpasse opplegget til hva gruppen samlet sett vil dersom de for eksempel ønsker å trene mer, delta på flere turneringer eller lignende. Lagene skal være på ungdommens premisser.
Hospitering
Dersom en spiller har behov for andre utfordringer enn det årgangen til enhver tid kan tilby vil enkeltspillere få tilbud om å trene eller spille kamper for årgangen over. Formatet og perioden kan variere. På de laveste årstrinnene kan det være i tillegg til trening på årgangen.
Det er viktig at spilleren presterer igjen på egen årgang – både spillemessig og holdningsmessig, slik at verdien også overføres til egen årgang. Dersom spilleren ikke viser slik atferd venter man med hospitering til spilleren viser at han er moden for oppgaven. Hospitering skal brukes som et stimuli for de beste, aldri for å “lappe over” en svakere årgang. Antall spillere som hospiterer må derfor balanseres mellom hensynet til treningsgruppene/lagene og deres utvikling og behov.
Permanent oppflytting
I de tilfeller spilleren er blant de aller fremste også i årgangen over kan han flyttes dit permanent dersom dette også passer spilleren sosialt sett. Dette kan bli mer og mer aktuelt for hvert år i ungdomsfotballen. Det er trener for års-trinnet spilleren tilhører i samarbeid med trener for aktuelt lag og Sportsjef som tar disse vurderingene. Sportsjefen avgjør.
Resultater og utvikling
I prinsippet prioriterer vi enkeltspillerens utvikling fremfor enkeltresultater. Det kan for eksempel bety at vi heller lar den beste spilleren spille på laget i årsklassen over fremfor å ha han med for slå naboklubben 8-0 eller å vinne en enkelt kamp. Dette balanseres opp mot hva vi tror er best for spilleren og hva som er best for laget/gruppen og klubben over tid.
Det beste vi har
I elitecuper eller toppoppgjør stiller vi det beste laget, for å samle årgangen og markere oss resultatmessig. I tillegg kan det være gunstig for de spillerne som vanligvis spiller overårig å få målt seg mot det beste på egen årgang.
Å vinne på kort og lang sikt
Selv om resultatene ikke teller før G15 (kvalifisering G16 Interkrets ) er vi opptatt av å vinne. Det ligger mye læring i det, hvis vi også balanserer det med måten vi ønsker å spille på samt at spilletiden blir fordelt slik at de fleste spillerne føler at de er en del av laget. Over tid.
Spillestil og spilletid
I Skeid ønsker vi å dyrke en spillestil som er utviklende mtp. ferdigheter. Det innebærer en større grad av risiko som kan gå på bekostning av et godt enkeltresultat. Men på sikt vil vi få igjen for det. Både laget og hver enkelt spiller. Vær derfor forberedt på ungdommelig mot og offensiv fotball. Rent prinsipielt skal alle spillere, forutsatt høyt treningsoppmøte, god innsats og holdninger få rimelig med spilletid, ikke nødvendigvis hver uke og i hver enkelt kamp, men gjennom en hel sesong. Spilletid kan også ivaretas gjennom spill på et andrelag.
Nye spillere
De eldste barnelagene og ungdomslagene til Skeid har tradisjonelt sett vært attraktive for barn og ungdom fra andre klubber i Oslo. Denne tilveksten har vært viktig og sentral i utviklingen av Skeids posisjon som “talentfabrikk”, der målet er å skape best mulige vilkår for å egenutviklede spillere til klubbens A-lag. At ambisiøse spillere ønsker å komme til en større og bedre klubb er en naturlig del av fotballen. Vi ser det som en tillitserklæring at mange ønsker seg til Skeid. Det viser at vi driver godt.
Antall spillere som skal tas inn er vurderinger som må gjøres år for år, årgang for årgang av sportsjefene, jamfør klubbens sportslige målsetninger. Men med utgangspunkt i Pluss-satsingen i barnefotballen, som vil skape gode årganger bør spillere utenfra holdes på et minimum og maksimalt 2 – 3 nye spillere per sesong. Nye spillere skal i utgangspunktet forsterke en første 9-er eller 11-er. Inntak av eksterne spillere gjelder i første rekke på klubbens førstelag. Vi vil alltid ha tilbud til alle i nærområdet som ønsker å spille fotball i Skeid og har mange lag på hver årgang helt opp til senior.
Sportsjef og trenere
Sportsjef ungdom er sammen med utviklingsansvarlig og sportsjef barnefotball ansvarlige for rekruttering av trenere til våre ungdomslag. Alle våre hovedtrenere i Pluss-gruppene har minimum UEFA B lisens og/eller annen relevant trenerutdanning. Som assistenter og trenere til andre- og tredjelag benyttes ofte unge ambisiøse trenere. For Basis-gruppene prøver vi å få inn kandidater som er nysgjerrig på treneryrket og flinke med ungdom. Gjerne tidligere juniorspillere. Også foreldre kan være med som trenere rundt Basis-lagene.
Spillerutviklere
Spillerutviklere er i første rekke tiltenkt å jobbe med de fremste, de spillere som kanskje er i sone, krets eller landslagsdiskusjon. Spillerutviklere jobber på tvers av generasjonene. Det er viktig for oss å ha et slikt tilbud for å evne å beholde disse spillerne lenger, da toppklubber som Vålerenga, Stabæk og Lillestrøm har slike tilbud og ofte er ute etter de beste. Disse spillerne kan fort bli våre neste A-lagsspillere og vil igjen kunne sørge for midler nedover i systemet. Klubben har faktisk videresolgt spillere fra ungdomsavdelingen til veldig høye beløp de siste årene, som er reinvestert tilbake i klubben. Gode spillere er jo også viktige for å tiltrekke seg kvalifiserte trenere og er viktige treningspartnere for alle de andre spillerne. Både i treningssituasjon, men også mht. inspirasjon på tvers av generasjonene.
Overnevnte prinsippene er viktigst for aldersgruppen 13 – 16 år. Det betyr ikke at man ikke skal ta hensyn til dette på juniornivå, men inn mot en junior-elite-satsing skal rene sportslige hensyn veie tyngre.
Forpliktelser og rettigheter
- Alle spillere i Skeid må til enhver tid ha gjort opp sine forpliktelser i mht. til medlemskap og treningsavgifter. Dersom spilleren ikke har gjort det vil han bli utestengt fra trening og kamp. Det er mulig å søke støtte dersom man trenger bistand.
- Ved oppmøte til trening og kamp skal spillerne bruke garderobeanlegget til skifting og dusjing. Oppmøte før trening er inntil 15 minutter før. Til kamp 1 time før.
- All trening foregår med Skeid-kolleksjonen hos Torshov Sport.
- Det skal undertegnes en holdningsavtale mellom spilleren og klubben i det man entrer ungdomsfotballen. Holdningsavtalen finner du under ungdom på skeid.no.
- Vi er opptatt av de uformelle samtalene mellom spiller og trener. Men en gang i året skal spiller og trener ha en 1-1 samtale om mål, prestasjoner, trivsel m.m.
- Spillere vil også delta i en årlig spørreundersøkelse der klubben forsøker å ta temperaturen på hvordan ungdommen har det i Skeid.
Noen råd til foreldre i ungdomsfotballen
Noen opplever overgangen fra barnefotballen til ungdomsfotballen som tøff, selv om vår modell i barnefotballen sørger for at flere er bedre forberedt. Mer trening, mer spissing, tøffere konkurranse og eksterne trenere er i hovedsak det som skiller ungdomsfotballen fra barnefotballen.
Motgang som læring
Hvis din sønn eller datter opplever motgang i form av mindre spilletid, ikke få spilt i favorittposisjonen sin, må spille på andrelag eller lignende, så husk at dette faktisk vil skje de fleste på et eller annet tidspunkt. De færreste kommer på A-laget og de som kommer gjennom det nåløyet vil også kjenne på slike utfordringer, i en eller annen form. Men dette er også en del av læringen. En læring som er verdifull langt utover fotballen, men selvfølgelig vond der og da. Vi vet at dere bare vil det beste for deres sønn eller datter. I slike tilfeller er det imidlertid bedre å hjelpe de med å takle dette selv enn å forsøke å løse det gjennom e-post eller telefon til klubbens ansatte eller trenere.
Spiller og personutvikling
Vi vil at spillere først skal reflektere over egen innsats og prestasjon, forstå at det er mange om beinet, at treneren må foreta noen valg. Selv om noe av og til kan føles urettferdig så er faktisk det eneste man kan gjøre å akseptere situasjonen for så gjøre det beste ut av det.
I noen tilfeller er man usikker på hva man kan ta tak i, da er det viktig å ta en prat med treneren sin så man kan få noen kyndige råd. Men la spilleren gjøre dette selv. For en del av utviklingen handler nettopp om å takle konkurransen, utvikle evnen til å ta tilbakemeldinger på feltet, komme ut av komfortsonen å ta utfordringen. Til syvende og sist er det disse ferdighetene som skiller det ene talentet fra det andre.
Trangt nåløye
Sannsynligheten for at akkurat din sønn eller datter blir fotballstjerne er statistisk sett minimal. Selv sjansen for å nå vårt A-lag er små. Men veien til det målet er likevel meningsfull for de fleste. Med felleskap, læring, medgang og motgang. Så skal vi forsøke å gjøre læringsarenaen så morsom, trygg og forutsigbar som mulig.
Selvstendighet
La ungdommen møte utfordringene som måtte komme selv. Trøst, veiled, oppmuntre og hjelp de til å møte utfordringene der og da. Minn de på at det viktigste er at fotball er morsomt og at ting forandrer seg fort. Så skal de fortsatt få lov til å drømme seg bort. De forstår tidsnok at Premier League nok blir i vanskeligste laget. Men på veien har de hatt det gøy og nå sitter de på verdifull erfaring som de får brukt for på andre arenaer gjennom livet. Det er tross alt det viktigste. Tar en eller to fra generasjonen steget opp til A-laget i tillegg har vi vært med på noe stort. Alle sammen.
Med ønske om mange fine år på fotballbanen – sa-sa-sa!