Skeids barnefotballmodell ble innført for jenter i 2019 med noen tilpasninger fra guttenes modell. Tilpasningen knytter seg til antall jenter pr. årgang samt noen kulturelle etterslep. Sistnevnte skal ikke være premissgivende, men må skimtes til inntil gutte og jentesiden ser likere ut, også antallsmessig. Derfor må man sannsynligvis også bruke mer tid enn på guttesiden for å få implementert modellen fullt og helt. Hovedprinsippet bak modellen er at hvert barn i Skeid selv skal kunne bestemme sitt aktivitetsnivå.
To tilbud. Barna velger selv.
Vi vil tilby jentene to tilbud. Tilbudene er forskjellige, men inneholder ikke noen gradering av omsorg eller viktighet. Snarere er de to tilbudene en erkjennelse av forskjellige behov og motiver. Tilbudene er basert på den erfaringen vi har gjort oss over mange år og ses på som et rammeverk. Det er de frivillige trenerne og foreldre som skal fylle tilbudet med innhold. Innhold som svarer til barnas forventninger. For det barna som skal velge. Ikke vi.
Forpliktende. For lagets skyld.
Noen ting fungerer bedre på Sats enn i et fotballag. Hvis alle kan komme og gå akkurat når det passer seg, så gir det dårlige betingelser for læring/utvikling. Samtidig låser det av verdifull treningstid og gjør det vanskeligere for trenerne våre å planlegge. En viktig del av læringen fra det å være med i et lag er de felles forpliktelsene. En for alle og alle for en. Dette arbeidet har vi forsømt de siste årene. Vi ser at både barn og foreldre i de siste generasjonene har vært lite forberedt på overgangen til ungdomsfotballen hvor kravene til trening, progresjon og samhandling er større. Det skal faktisk kreve litt innsats og forpliktelse å være del av noe.
Basis
Trening 2 ganger pr uke med årgangen.
Seriekamp med årgangen 1 gang pr uke.
Fast cupmatrise som på guttesiden.
Pluss
Trening 3-4 ganger pr. uke. (2 ganger med årgangen)
Seriekamp med årgangen 1 gang pr. uke.
- Akademitrening
- Trening i helger på tvers av årgangene som velger pluss.
- Inntil 3 cuper med pluss gruppene
Laginndeling
Lagene hensyn tar ikke hvem som har valgt pluss eller basis. Differensiering som isolert verktøy for laginndeling skal ikke forekomme. Dette skal kun utøves av ansatte trenere i Skeid. Lagene skal deles inn etter antall aktive trenere/ledere samt sosiale hensyn og på tvers av skoler. Da blir det etter all sannsynlighet nokså jevne, men det er ikke noe isolert mål i seg selv. Lagene kan meldes på i seriesystemet etter hvor øvede man anser at spillerne er. Sørg for at det ikke dannes ”bunnlag” med kun lite øvede spillere. Lagene er mer eller mindre faste i sesong. Sørge heller for å låne spillere ut til andre lag dersom noen trenger andre type utfordringer.
Treninger
I barnefotballen skal årganger i større grad ”slås sammen” i betydning at de skal trene sammen, på samme sted og på samme tid. Dette sikrer nok jenter på trening og nok ressurspersoner. Dette gjør oss også mer robuste inn mot ungdomsalder ved at sosiale relasjoner allerede er etablert mellom årgangene.
Det bør veksles 50%/50% med hvorvidt man trener sammen med ”sitt lag” og gruppevis/differensiert på tvers av lagstrukturer/årganger. Enten i deler eller hele økta.
Pluss tilbudet
Tilbudet i jentefotballen skiller seg noe fra tilbudet i guttefotballen pga. antall jenter i hver årgang. Der det i guttefotballen deles inn egne lag utfra hvem som velger pluss og basis så er plusstilbudet i jentefotballen i første rekke knyttet til antall treninger og ikke egne serielag.
- Trening på akademiet fordi vi ønsker å styrke jentesatsingen på akademiet.
- Trening i helgene, slik som guttene har, for å utnytte treningsuka.
2-3 x turneringer
Det legges derimot opp til inntil 3 cuper for de som velger plusstilbudet. Vinter nov/feb, vår mars/april og sommer mai/aug. Avhengig av antall fra hver årgang kan dette også bli cuper på tvers av årganger. Lagene vil være differensierte. Differensiering som verktøy for laginndeling skal kun utøves av ansatte trenere i Skeid og vil på jente, som på guttesiden overordnet styres av Sportsjef for barnefotball i samarbeid med hovedtrenere for årgangen. Det vil fortrinnsvis søkes etter typiske akademiturneringer eller vinter serier i samarbeid med klubber som har egne akademitilbud for jenter.
Mer fleksibelt
Siden pluss tilbudet ikke setter premisser for laginndeling samt at vi over tid ønsker at flere jenter vil trene mer så er det mer åpent for at jenter også kan velge plusstilbudet underveis i sesongen. Det vil imidlertid kreves at man har vært med inntil 3 måneder, med 80% treningsoppmøte før man får være med på de ekstracupene som ligger i plusstilbudet. Det betyr også at helgetreninger er mer ”åpne” for de (fra basis) som vil, i betydning at man kan melde seg på underveis i sesongen. Dette forutsetter dog videre jevnlig oppmøte. Vi ønsker ikke ”drop in” aktivitet da dette stjeler ressurser både på trener og anleggs siden. Det bør også oppmuntres til at man ”prøver” hele plusstilbudet inkludert akademiet og cuper og ikke kun helgetreninger. Dette for at tilbudene ikke skal kannibalisere hverandre. Du kan ikke delta på pluss og cupene uten å delta på akademiet.
Priser
Prisen for deltagelse på pluss knytter seg til akademideltagelse. Det vil være egenandeler knyttet til turneringene.
Spørsmål & svar
Hva om det er veldig få jenter som velger plusstilbudet?
Det er kanskje høy sannsynlighet for at det er få jenter som velger plusstilbudet slik Skeid og jentefotballen er skrudd sammen p.t. Spesielt blant de yngste. MEN de skal ha tilbudet. Dersom det blir for få jenter selv på tvers av årganger skal man vurdere om de få som faktisk vil trene mye kan bli med på guttesiden og deres pluss tilbud. Slik det til dels har fungert for enkelte generasjoner. Det er uansett klubben som setter retningslinjene og tilbudet skal gis på hvert trinn. Slik sikrer vi at alle får det samme tilbudet, generasjon etter generasjon, uavhengig av ressurspersoner og tilfeldigheter. I de yngste kullene i guttefotballen fikk de få som valgte pluss mulighet til å være med årgangen over.
Er pluss tilbudet bare for de ”beste”?
Tilbudet er for alle som vil spille mye fotball. Uavhengig av ferdighet. av nivå.
Er det ikke tidlig å velge?
Man velger ikke noe annet enn hvor mange ganger man vil trene og hvor mye fotball aktivitet man vil være med på. Dette måtte man gjort uansett, men i stedet for et ”a´ la carte” tilbud der man kan komme og gå som man vil så må man nå melde seg på et tilbud for hver sesong, og for jentene inntil tre ganger pr sesong. Ikke ulikt de fleste andre aktiviteter eller kurs. Dette sørger for fasthet i grupperinger og mulighet for kontinuitet i treningsarbeidet. Det gir best læring for alle og det er mer motiverende for både trenere og spillere. Tilbudene er basert på erfaring over den faktiske aktiviteten til aldersgruppen 8-12 så treningshverdagen blir nok ganske lik for de fleste. Men vi blir tydeligere på hvordan vi driver. For barn og for voksne.
Hva med allsidighet ?
Vi synes det er flott at mange velger å gjøre andre ting. Men vi synes også vi skal ha et tilbud for de som prioriterer fotball. Alternativet deres er ikke langrenn, men private fotballakademier. Vi ønsker å gi de et tilbud i Skeid. Dette har heller ingenting med hvem som blir best til slutt. Det vet ingen Det kan godt være hun som tilegner seg andre ferdigheter gjennom annen idrett som den som spiller fotball døgnet rundt.
Hvorfor krav om 80% oppmøte innen pluss tilbudet?
For at en treningsgruppe og et lag skal ha felles utvikling må så mange som mulig være til stede på aktivitetene. Med 80% vil hele gruppa oppnå nok felles økter sammen. Vi kan ikke ha grupperinger i pluss der for mange på med andre ting halvparten av tiden. 80% er ment i perioden før man deltar på turnering. Kravet er en pekepinn og ikke et absolutt. Men, dersom du ligger nærmere 60% så passer basis tilbudet deg trolig bedre.
Hvordan vil basistilbudet egentlig bli?
All aktivitet er avhengig av hvor mange foreldre som stiller opp. Vi gjør noen grep i Skeid som skal sikre oss mange trenere pr. årskull. At basistilbudet er parallelt/samtidig med + tilbudet gjør at man kan dra veksler på trenerkompetansen som finnes blant de trenerne som er engasjert der. I prinsippet deler man trenerressurser på antall barn på treningsfeltet. Jo flere trenere, desto bedre tilbud til barna.